Warning: Declaration of FDX_Widget_profile::widget($args) should be compatible with WP_Widget::widget($args, $instance) in /home/stjosnys/public_html/lokaalteamtestsite/wp-content/plugins/wp-twitter/modules/class-p2.php on line 14

Warning: Declaration of FDX_Widget_profile::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /home/stjosnys/public_html/lokaalteamtestsite/wp-content/plugins/wp-twitter/modules/class-p2.php on line 23

Warning: Declaration of FDX_Widget_search::widget($args) should be compatible with WP_Widget::widget($args, $instance) in /home/stjosnys/public_html/lokaalteamtestsite/wp-content/plugins/wp-twitter/modules/class-p2.php on line 38

Warning: Declaration of FDX_Widget_search::form() should be compatible with WP_Widget::form($instance) in /home/stjosnys/public_html/lokaalteamtestsite/wp-content/plugins/wp-twitter/modules/class-p2.php on line 47
Oog voor kinderen – R.K. Geloofsgemeenschap St. Joseph Vathorst-Hooglanderveen

Oog voor kinderen

In onze geloofsgemeenschap vieren we veel met kinderen. Door het jaar met Kinderwoorddiensten, Familievieringen en in contact met de katholieke scholen. Maar er zijn meer momenten dat kinderen een streepje voor hebben: bijvoorbeeld tijdens Sint Maarten, op Palmzondag, met Kerstmis en Pasen.

Kinderfolder 2014
Onze geloofsgemeenschap heeft een speciale seizoensfolder gemaakt, waarop de activiteiten tot eind 2014 overzichtelijk bij elkaar staan. Deze folder is beschikbaar achter in de kerk en hier te downloaden: kinderen_folder

Kinderwoorddienst en cr?che
Eens in de twee weken is er op zondag tijdens de viering een speciale Kinderwoorddienst. In de Kinderwoorddienst worden de kinderen door middel van verhalen en activiteiten op hun niveau onderricht over de lezingen van dat weekeinde. Regelmatig wordt er iets geknutseld, wat de kinderen mee naar huis mogen nemen. Tijdens? deze vieringen is er ook cr?che voor de allerkleinsten.

Tienerkwartier
In onze kerk worden op hoogfeestdagen en tijdens andere grote vieringen speciale bijeenkomsten gehouden voor kinderen van groep 7/8 en middelbare scholieren. Tijdens dit Tienerkwartier ga je met elkaar in gesprek over de lezingen in de kerk, wat dat voor jou betekent en hoe je het verhaal tegenkomt in je gewone leven. Hou onze site en twitteraccount in de gaten wanneer er weer Tienerkwartier is!

Sint Maarten
Op de feestdag van Sint Maarten (11 november) is er in onze kerk een een viering rond St. Maarten. De heilige, die zijn mantel deelde met een arme aan de poort van de stad. Voorafgaand aan de viering is er een lampionnenoptocht door het dorp. Daarna gaan de kinderen samen met de pastor de kerk binnen. Er wordt ook letterlijk gedeeld met de inzameling van houdbare lekkernijen en kinderspeelgoed voor Voedselfocus Amersfoort. Na afloop van de viering kunnen de kinderen bij de pastorie naast de kerk een snoepje gaan halen. Indien mogelijk deelt de pastor zelf de snoep uit aan de kinderen.

Kerstmis
Voor de allerkleinsten is er op Kerstavond een speciale peuter-kleuterviering waarin het kerstverhaal verteld wordt en er veel gezongen wordt. Daarna is er een familieviering voor de iets oudere kinderen, hun ouders en oma’s en opa’s.
Op Eerste Kerstdag is er een opvallende activiteit rond de Kerststal. Na de traditie van het Kindje Wiegen heeft de geloofsgemeenschap gekozen voor een andere opzet. Het eerste resultaat was een grote Kerst-Kijkdozen-Tentoonstelling van 250 kijkdozen door kinderen van de drie katholieke basisscholen gemaakt.

Palmpasen en Pasen
De week voor Pasen viert de Kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. In onze geloofsgemeenschap vieren we die intocht met een palmpasenoptocht, rond de kerk. Voorafgegaan door Jezus op een ezeltje trekken de kinderen met hun palmpasenstok naar het Zorgcentrum en door de wijken achter de kerk. Aansluitend is er een feestelijke viering waarin de palmtakjes gewijd worden, die naar huis genomen kunnen worden. Op Paaszaterdag is er ieder jaar een laagdrempelig paasprogramma gericht op gezinnen. Zo was de Zandtovenaar te gast en hebben we al Pasen in de openlucht gevierd.

Als je met het maken van jouw palmpasenstok bezig bent, merk je dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Die delen zijn niet voor niets gekozen. Elk hebben ze een betekenis.

Zo is de vorm van de Palmpasenstok een kruis. Het is daardoor het symbool van het kruis waaraan Jezus voor ons stierf (Goede Vrijdag).
De stok wordt met een aantal traditionele symbolen versierd.
Allereerst de groene takjes (meestal buxus). Deze verwijzen naar de palmtakken, die de mensen gebruikten om Jezus toe te zwaaien bij zijn intocht in Jeruzalem (Palmpasen).
Bovenop de stok wordt een haantje van brooddeeg geprikt. Deeg is een teken van leven en kiemkracht. Het brood verwijst naar het breken van het brood door Jezus tijdens het Laatste Avondmaal (Witte Donderdag). De haan is het symbool van de haan, die drie maal kraaide nadat Petrus drie maal had gezegd Jezus niet te kennen (Goede Vrijdag).
Het snoep, paaseitjes, pinda?s en/of vers fruit dat aan de stok wordt gehangen, geeft aan dat Pasen een feest is.


Archieven